Advokátka Lucie Hrdá: Jak dopadá sexualizované a domácí násilí na společnost? Klíčem je vzdělávání!

28. září 2023
Témata:

Ve svém příspěvku na diskuzi v Poslanecké sněmovně 21. září. 2023 sdílela advokátka Lucie Hrdá zkušenosti z praxe. Zaměřila se především na komplexní důsledky sexualizovaného a domácího násilí, které sahají až za hranice jednotlivých případů. 

Lucie Hrdá především zdůraznila neadekvátní reakce trestního systému na domácí a sexualizované násilí. „Právní systém často bagatelizuje tuto problematiku, což má za následek nesprávné řízení v případech domácího násilí a týrání dětí. Důležité je si uvědomit, že domácí násilí není pouze soukromým konfliktem, ale má širší společenský dopad." Dále upozornila na to, že i ekonomické důsledky domácího násilí nejsou zanedbatelné.

V rámci trestního systému byla také kritizována bagatelizace domácího násilí a nedostatečný přístup v opatrovnických řízeních, které často nepřihlíží ke skutečnosti, že dítě, které je svědkem takového chování, je obětí trestného činu. Hrdá zdůraznila, že kvalitní vzdělávání všech účastníků trestního systému je klíčovým krokem k řešení této problematiky

Její příspěvek také zahrnoval zmínky o problematických soudních rozhodnutích, které bagatelizují domácí násilí a neberou je vážně. Dále apelovala na potřebu profesionálnějšího a spravedlivějšího právního postupu. 

Celkově přednáška Lucie Hrdé především apelovala na společnost a trestní systém, aby nezůstávaly lhostejné vůči závažnému problému domácího a sexualizovaného násilí a aby se zaměřily na zlepšení postavení obětí a prevenci této problematiky.

Chcete článek nasdílet?