Věděli jste, že během velkých fotbalových turnajů dochází ke zvýšení domácího násilí?

25.dubna 2024
Témata:

Věděli jste, že během velkých fotbalových turnajů dochází ke zvýšení domácího násilí?

Fotbal – sport, který je populární mezi miliony fanoušků po celém světě. Ve všech z nás vyvolává spoustu emocí, bohužel nejen pozitivních. Ve Velké Británii konkrétně na univerzitě v Lancasteru[1] se zaměřili na nepříjemný trend – zvýšení počtu případů domácího násilí v době fotbalového zápasu.

Studie odhalila, že v případě výhry anglického fotbalového týmu vzroste domácí násilí o 26 %. A to nyní mluvíme o pozitivním výsledku. V případě prohry incidence domácího násilí vzroste až o 38 %. Čím je to způsobeno? Jak můžeme tomuto nárůstu zabránit? Jak máme reagovat na tento problém?

Jedním z klíčových faktorů jsou emoce, které fotbalové utkání ve fanoušcích vyvolává. Mnoho lidí tento sport bere nejen jako zábavu, ale jakousi formu vlastního zapojení se do hry. Toto lze odvodit i ze způsobu jakým o hře fanoušci mluví, když používají výrazy jako „My jsme vyhráli“ i když sami se do hry nijak nezapojili. Rozhodující taktéž bude důležitost zápasu a předzápasová očekávání. Když se pak představa o výsledku nesetká s realitou může toto u některých vyvolat frustraci, kterou následně uvolňují tím nejhorším možným způsobem.

Dalším faktorem je konzumace alkoholu. Fotbalová utkání jsou často spojována se spotřebou velkého množství alkoholu, který vyostřuje emoce, o kterých jsme mluvili výše. Konzumací alkoholu dochází ke ztrátě kontroly nad svým chováním a ke zvýšené citlivosti, což může vést k agresivnějšímu chování a násilným reakcím[2]. Na tomto místě je potřeba zdůraznit, že alkohol sám o sobě není příčinou domácího násilí, nicméně kombinace alkoholu a rizikových faktorů zvyšuje pravděpodobnost domácího násilí.

Kromě výše uvedeného je zapotřebí se zaměřit i na aspekty fotbalové kultury. V mužském fotbale je hojně rozšířena misogynie. 1 z 5 žen zažívá během mužských fotbalových zápasů nechtěnou formu fyzické pozornosti. Ať už se jedná o sexistické skandování, poznámky typu „na holku toho o fotbale víš hodně“ nebo to, že fotbal mají rády jen kvůli hráčům[3]. Malé prohřešky jako ponižující či sexistické poznámky na tribunách mohou vést k větším incidentům, které pak vytváří prostředí ženy ohrožující. Opětovně je zde vidět efekt pomalu vařené žáby, kdy pokud popsané chování vnímáme jako normální děláme tím malé ústupky, které však mohou urovnávat cestu k větší míře zneužití.

Je důležité si připomenout, že za domácí násilí je odpovědný vždy a pouze pachatel. Fotbalový zápas, alkohol nebo jakýkoli jiný vnější faktor nemůže ospravedlnit agresivní chování vůči partnerovi, rodině nebo komukoli jinému. Každý má kontrolu nad svým chováním a je důležité, aby bylo jasné, že násilí není nikdy akceptovatelné a má vážné důsledky nejen pro oběti, ale i pro pachatele.

Jak tedy můžeme tomuto trendu zabránit? Tím, že k sobě navzájem nebudeme lhostejní, nebudeme se bát poskytnout pomoc těm, kteří jsou násilím ohroženi, nebo jsou jeho oběťmi. Je důležité zvýšit povědomí o tomto problému. Fotbal by měl být zábavou a prostředkem pro spojování lidí a nikoliv důvodem k násilí a agresi. Je tedy pouze na nás abychom přijali opatření k vytvoření bezpečného a zdravého prostředí pro všechny fanoušky tohoto krásného sportu.

Nebuďme k sobě navzájem lhostejní, nebojme se poskytnout pomoc těm, kteří jsou násilím ohroženi/é, nebo jsou jeho oběťmi. Je důležité zvýšit povědomí o tomto problému. Fotbal by měl být zábavou a prostředkem pro spojování lidí a nikoliv důvodem k násilí a agresi. Je tedy pouze na nás abychom přijali opatření k vytvoření bezpečného a zdravého prostředí pro všechny fanoušky a fanynka tohoto sportu.

 

 

ZDROJE:

[1] Kirby, Stuart & Francis, Brian & O'Flahery, Rosalie. (2014). Can the FIFA World Cup Football (Soccer) Tournament Be Associated with an Increase in Domestic Abuse?. Journal of Research in Crime and Delinquency. 51. 259-276. 10.1177/0022427813494843.

[2] WAGSTAFF, Lilli. What is the relationship between domestic abuse and football? Www.bi.team [online]. 2022 [cit. 2024-04-08]. Dostupné z: www.bi.team/blogs/what-is-the-relationship-between-domestic-abuse-and-football/

[3] Women at the Match. Online. 2021, roč. 2021, č. 11, s. 8. Dostupné z: https://thefsa.org.uk/news/women-at-the-match-report-released/. [cit. 2024-04-12].

https://www.glamourmagazine.co.uk/article/the-world-cup-2022-domestic-violence-england

https://www.unison.org.uk/news/article/2022/11/world-cup-women-prepare-for-increased-domestic-abuse/

https://www.ncdv.org.uk/the-not-so-beautiful-game/

https://www.bi.team/blogs/what-is-the-relationship-between-domestic-abuse-and-football/

Chcete článek nasdílet?